Werken bij het Loodswezen

Varend

Het Loodswezen heeft een eigen vloot met grote loodsvaartuigen, jollen, tenders en swaths. Elk schip heeft een eigen bemanning. Voordat een loods een schip in en uit de haven kan loodsen, moet een loods wel eerst naar het schip worden gebracht. Daarvoor zorgen de varende collega’s van NLBV. Zij brengen hem of haar met een tender, swath of jol naar een schip. De bemanning van de tenders werkt vanuit de haven. De bemanning die werkt op het loodsvaartuig verblijft langer op zee. Het loodsvaartuig dient als uitvalsbasis voor de loodsen. Op het schip heb je veel verschillende functies. Naast een gezagvoerder en een stuurman zijn ook bijvoorbeeld een kok, een bediende en een werktuigkundige nodig aan boord.

De Varende Dienst

De Varende Dienst verzorgt het beloodsen, afhalen, en vervoeren van de loodsen. Het Hoofd Varende Dienst is het aanspreekpunt voor het regionale management en verantwoordelijk voor een optimale samenwerking tussen management, registerloodsen en medewerkers van de afdeling vervoer. Iedere regio heeft zijn eigen Hoofd Varende Dienst.

Loodsvaartuigen
De bemanning van het loodsvaartuig werkt 'week op, week af' . Zij  gebruiken jollen om loodsen aan boord van schepen te zetten en ze weer af te halen. Heet loodsvaartuig is ook een wachtstation op zee, waar loodsen de volgende reis kunnen voorbereiden, een maaltijd kunnen nuttigen en kunnen rusten. Op het loodsvaartuig bestaat de bemanning uit gezagvoerder, 1e stuurman, 2e stuurman, hoofdwerktuigkundige, 1e werktuigkundige, 2e werktuigkundige , bootsman, kwartiermeester, gezellen (matrozen), kok en bediendes. De loodsvaartuigen  liggen in de regio Rotterdam-Rijnmond en Scheldemonden buitengaats.
Bekijk de loodsvaartuig specificaties.
Bekijk de jol specificaties.

Tenders
De bemanning van de tender zet loodsen aan boord van zeeschepen en halen ze er ook weer af. Op de tender bestaat de bemanning uit: kapitein, stuurman en gezel. De kapitein en de stuurman wisselen elkaar geregeld af als navigator en co-navigator. De gezel assisteert de loods bij het overstappen. De bemanning werkt in een ploegendienst.
Bekijk de tender specificaties.

Swaths
De bemanning van de swath zet ook net als de bemanning van de tender de loodsen aan boord van zeeschepen en halen ze er ook weer af. De swath vaart alleen in de regio Scheldemonden. Op de swath bestaat de bemanning uit een kapitein, stuurman en werktuigkundige. De bemanning werkt in een ploegendienst.
Bekijk de swath specificaties.

Gezel loodsvaartuig

Berk

Berk, gezel loodsvaartuig Rotterdam-Rijnmond, vertelt in deze video wat zijn werk inhoudt. Wat hij op een dag meemaakt. Hoe hij bij het Loodswezen is gekomen en wat zijn ambities zijn.

De tenderbemanning

Stuurman tender

Wil je meer weten over hoe het is om te varen op een van onze loodsvaartuigen en het werken bij onze organisatie? Bekijk dan het interview met een van onze collega's. Dirk, stuurman tender.

Werken op een loodsvaartuig

Je gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Hierdoor wordt onze website niet optimaal getoond. Upgrade daarom Internet Explorer naar minimaal versie 9