Werken bij het Loodswezen

Een puzzel die nooit af is

Planning

Voor onze klanten telt elke minuut. Een uur eerder vertrekken uit een haven kan vele duizenden euro’s verschil maken voor een zeeschip. Een goede planning is daarom van essentieel belang.

Een puzzel die nooit af is. 
De haven is altijd in bedrijf. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Op elk moment van de dag melden schepen zich omdat ze gebruik willen maken van de diensten van een loods. Op een zonnige, windstille middag, maar ook midden in de nacht bij windkracht 7. De planners, loodsdienstcoördinatoren van Nederlands Loodswezen BV puzzelen net zo lang tot elk schip geholpen kan worden. Snelheid is hierbij belangrijk want de economische belangen zijn groot.

Het gaat bij het plannen niet alleen om een loods te vinden die de juiste kennis en ervaring heeft om op een bepaald schip te mogen varen, er moeten ook veel andere partijen worden ingeschakeld: de tenders, het loodsvaartuig, sleepboten, roeiers, havenautoriteiten, de taxicentrale, de helikopterpiloot. Daarnaast kent elke regio zijn eigen specifieke uitdagingen.  De loodsdienstcoördinator is verantwoordelijk voor deze uitdagende puzzel.

Loodsdienstcoördinatie

De loodsdienstcoördinator, ook wel lodico genoemd, zorgt ervoor dat een loods tijdig op een schip is. Hierbij moet de lodico met veel zaken rekening houden. Is er wel een loods beschikbaar met de juiste ervaring? Is er een tender vrij? Moet de helikopter worden ingezet? Kan de tender een andere loods mee terugnemen? Kunnen de roeiers op tijd op de juiste plek zijn? Hoeveel sleepboten zijn er nodig? Het werk is één grote puzzel waar steeds weer nieuwe stukjes bijkomen. Het werk in de haven staat nooit stil.

Inzetplanning

De inzetplanners houdt zich bezig met de inroostering van de varende medewerkers. Het is daarbij belangrijk dat de schepen van Nederlands Loodswezen BV bemand zijn conform de bemanningsvoorschriften. Daarnaast wordt op deze afdeling ook de inzet van de loodsdienstcoördinatoren gepland. Andere werkzaamheden zijn het afhandelen van (verlof)aanvragen, het plannen van (interne) opleidingen en bijhouden van vaarbevoegdheden.

De dag van José, Hoofd Loodsdienstcoördinatie

Loop een dag mee met José, Hoofd Loodsdienstcoördinatie in Rijnmond. Lees meer...

Je gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Hierdoor wordt onze website niet optimaal getoond. Upgrade daarom Internet Explorer naar minimaal versie 9