Werken bij het Loodswezen

Het mooiste vak tussen land en zee

Over het beroep

Na het behalen van de opleiding mag je jezelf Master of Science noemen. Hierna word je op je verzoek ingeschreven in het Loodsenregister. Nu ben je registerloods. Het echte werk als loods begint, de schepen naar binnen en buiten loodsen. Je begint op kleine schepen en volgens een bevoegdhedenopbouw mag je na ongeveer acht jaar bijna alle schepen naar binnen en buiten loodsen. Je blijft leren en jezelf ontwikkelen. 

Aanvullende trainingen

Ter voorbereiding op diverse verhogingen in bevoegdheid (lengte) worden radartrainingen gegeven. Ook worden er veiligheidstrainingen gegeven, zoals de persoonlijke veiligheidstraining voor de registerloods en de helikoptertraining.

Specialisaties
Daarnaast kent elke regio ook verschillende specialisaties, waar aanvullende opleidingen voor nodig zijn. Deze aanvullende opleidingen krijg je aangeboden in de regio. Je traint hiervoor onder andere op de simulator. De bevoegdheid tot het verrichten van loodsdiensten voor de grootste en diepste schepen is zo’n specialisatie. Deze ‘geulloodsen’ of ook wel  ‘simtraloodsen’ varen op diepliggende schepen, waarbij er met minimale marges gevaren wordt. Ook het Loodsen op Afstand (LOA) is een specialisatie. De registerloods loodst vanaf de wal door middel van radar- en vhf-contact de schepen in en uit de haven.

Nevenfuncties

Naast het varen zijn er ook nog veel nevenfuncties. De meeste lessen tijdens de opleiding worden gegeven door registerloodsen. Als je het leuk vindt om je kennis over te dragen, kun je instructeur worden, bijvoorbeeld voor de OTR:MMP, LOA of Simulator-trainingen.

Elke regio heeft bestuursleden, dit zijn registerloodsen die bestuurszaken uitvoeren. Bestuursfuncties zijn bijvoorbeeld landelijk voorzitter, regiovoorzitter of manager operaties.

Rooster 

Loodsen werken volgens een rooster. Iedere regio werkt met een of meer roosters:

  • Noord werkt in een week op week af rooster.
  • Amsterdam-IJmond werkt in een 5-5-4 rooster.
  • Rotterdam-Rijnmond werkt in een 5-5-4 rooster en een week op week af rooster.
  • Scheldemonden werkt in een week op week af rooster.

Als je bent ingeroosterd ben je oproepbaar. Als je wordt opgeroepen moet je binnen een bepaalde tijd (meestal 1 ½ uur) in de haven zijn. Na een aantal uren te zijn ingezet mag je naar huis om te rusten. Nadat je je rust hebt genoten, ben je weer inzetbaar. Dit gaat door totdat de inroosterperiode is geëindigd.

Sociëteiten

In alle regio’s zijn er loodsensociëteiten; verenigingen waarbij onder andere activiteiten worden georganiseerd voor de loods en partner. 

Websites regiosociëteiten:

Pensioen

De loodsen nemen deel aan een eigen pensioenfonds, het Beroepspensioenfonds Loodsen (BPL). De deelname hieraan is verplicht.  Adres website BPL: www.bploodsen.nl

Video

24/7 Pilot

De loods. Adviseur van de kapitein bij het veilig en vlot in en uit de haven loodsen van zeeschepen. Samen met de medewerkers zorgen deze mannen en vrouwen voor de veiligheid van de Nederlandse havens en de havens aan de Schelde.

Martin, over de opleiding tot registerloods

Video-interview met registerloods Martin, waarin hij vertelt over de opleiding tot registerloods.

Je gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Hierdoor wordt onze website niet optimaal getoond. Upgrade daarom Internet Explorer naar minimaal versie 9