Werken bij het Loodswezen

Loods worden

Voor een registerloods is geen dag hetzelfde. Je vaart niet op één, maar op vele honderden schepen met allemaal verschillende vaar- en manoeuvreereigenschappen. Je adviseert dagelijks verschillende mensen met uiteenlopende nationaliteiten. Dat vraagt soms om aanpassings- en inlevingsvermogen. Maar bovenal is het werk van een registerloods zo mooi omdat het veel van je vraagt. Je weet het zelf: het ‘inparkeren’ van iets wat zo moeilijk beheersbaar is als een groot schip is een kunst op zich; de laatste 500 meter naar de kade zijn vaak kritieker dan 500 mijl op zee.

Geïnteresseerd in de opleiding tot registerloods?

Lees hier meer over de opleiding

De dag van Feico

Loop een dag mee met Feico, student opleiding tot registerloods. Bekijk de dag.

Nieuwsgierig naar wat andere studenten te vertellen hebben?

Lees hun verhalen...

Instructievideo's

Embarkeren en debarkeren

Overstappen op zee is niet altijd makkelijk. Vooral bij ruwe zee kan dit een hele belevenis zijn. Door een goede afstemming van de taken en verantwoordelijkheden van de tenderbemanning ervaart de loods het embarkeren en debarkeren als een routine. Hij vertrouwt op de vakkundigheid van de tenderbemanning van het Loodswezen.

Instructiefilm swath

Een man, die overboord is gevallen, aan boord halen. Het embarkeren of debarkeren van een loods. Het lijkt allemaal zo simpel bij het Loodswezen. Omdat de bemanning van de swath ongeacht het weer, de zeegang of het type van het te beloodsen schip altijd kiest voor de meest veilige wijze.

Jolbeloodsing

Jolbeloodsing is meer dan alleen maar heen en weer varen tussen het loodsvaartuig en de te beloodsen schepen. Je moet rekening houden met de zeegang, wind, stroming, vaarbewegingen van andere schepen en andere aspecten. De jolbemanning van het Loodswezen zorgt ervoor dat de beloodsing altijd veilig gebeurt.

Instructie MOB

Eén van de risicovolle situaties, die je op het water mee kan maken, is wanneer iemand over boord valt. Het Loodswezen is continue bezig met het werken aan veiligheid. Door een goed samenspel van de bemanning van een tender kan bij een incident, zoals ‘man over boord’, jouw leven gered worden.

Je gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Hierdoor wordt onze website niet optimaal getoond. Upgrade daarom Internet Explorer naar minimaal versie 9