Werken bij het Loodswezen

Loods worden

Voor een registerloods is geen dag hetzelfde. Je vaart niet op één, maar op vele honderden schepen met allemaal verschillende vaar- en manoeuvreereigenschappen. Je adviseert dagelijks verschillende mensen met uiteenlopende nationaliteiten. Dat vraagt soms om aanpassings- en inlevingsvermogen. Maar bovenal is het werk van een registerloods zo mooi omdat het veel van je vraagt. Je weet het zelf: het ‘inparkeren’ van iets wat zo moeilijk beheersbaar is als een groot schip is een kunst op zich; de laatste 500 meter naar de kade zijn vaak kritieker dan 500 mijl op zee.

Portret van een loods

Arjen

Maak kennis met Arjen, registerloods in Amsterdam-IJmond.

Geïnteresseerd in de opleiding tot registerloods?

Lees hier meer over de opleiding

De dag van Jorian

Loop een dag mee met Jorian, student opleiding Master in Maritime Piloting. Lees meer...


Nieuwsgierig naar wat andere studenten te vertellen hebben?

Lees hun verhalen...

De dag van Feico

Loop een dag mee met Feico, student opleiding tot registerloods. Bekijk de dag.

Instructie video's

Jolbeloodsing

Jolbeloodsing is meer dan alleen maar heen en weer varen tussen het loodsvaartuig en de te beloodsen schepen. Je moet rekening houden met de zeegang, wind, stroming, vaarbewegingen van andere schepen en andere aspecten. De jolbemanning van het Loodswezen zorgt ervoor dat de beloodsing altijd veilig gebeurt.

Je gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Hierdoor wordt onze website niet optimaal getoond. Upgrade daarom Internet Explorer naar minimaal versie 9